Activitatea economica globala continua sa se redreseze, dar intr-un ritm neuniform si mai lent decat cel inregistrat in primele sase luni ale anului, pe masura ce impactul exercitat de unii factori favorabili, precum ciclul de refacere a stocurilor si stimulentele fiscale, se estompeaza.
In economiile dezvoltate, necesitatea redresarii bilanturilor, perspectivele nefavorabile privind conditiile de pe piata fortei de munca si nivelurile reduse inregistrate de increderea consumatorilor au contribuit la temperarea procesului de relansare economica. In schimb, economiile emergente continua sa raporteze o crestere dinamica, in pofida moderarii acesteia in ultimele luni.
Cele mai recente informatii furnizate de sondaje confirma continuarea revirimentului economic mondial intr-un ritm mai moderat in a doua jumatate a acestui an. Indicele global IDA (Indicele Directorilor de Achizitii) aferent productiei din toate sectoarele economice la nivel mondial s-a redus constant timp de cinci luni pana in octombrie, cand a crescut pana la 54,8. Acest indice se mentine peste media pe termen lung, dar se plaseaza sub media inregistrata in semestrul I 2010.
In economiile dezvoltate, presiunile inflationiste sunt in continuare destul de scazute, in pofida usoarei accelerari a ratelor inflatiei in ultimele luni. Cu toate acestea, in unele economii emergente persista presiuni inflationiste mai puternice.
In tarile OCDE, rata anuala a inflatiei a crescut in decursul ultimului an, pana la 1,9% in luna octombrie 2010, comparativ cu 1,7% in luna septembrie. La aceasta crestere a contribuit majorarea preturilor la alimente si energie. In luna octombrie, inflatia anuala exclusiv alimente si energie a fost de 1,1%, in usoara descrestere fata de 1,2% in luna septembrie. Asa cum arata indicele global IDA aferent costurilor de productie, preturile achizitiilor s-au majorat in ultimele luni, mentinandu-se insa sub nivelurile consemnate anterior crizei.
Dupa o redresare puternica in perioada T3 2009 – T2 2010, si schimburile comerciale internationale inregistreaza o crestere mai moderata. Conform celor mai recente date, in trimestrul III 2010, comertul international a crescut cu 0,9%, in termeni trimestriali, in scadere de la 3,2% in trimestrul II 2010.
Pe ansamblu, cele mai mari state membre ale UE din Europa Centrala si de Est au continuat sa se redreseze in ultimele trimestre. Procesul de relansare continua sa fie sustinut de cererea externa si de refacerea stocurilor, desi predomina unele diferente de la o tara la alta. Cererea interna s-a mentinut destul de scazuta, datorita conditiilor nefavorabile de creditare si a celor de pe piata fortei de munca, gradului redus de utilizare a capacitatilor de productie, precum si constrangerilor de natura fiscala din unele tari.
Privind in perspectiva, indicatorii pe termen scurt sugereaza o noua ameliorare a situatiei economice in toate tarile, cu exceptia Romaniei, in cazul careia estimarea preliminara indica o crestere negativa pentru trimestrul III 2010. In ultimele luni, inflatia a crescut in statele membre ale UE din Europa Centrala si de Est. In luna octombrie 2010, inflatia IAPC s-a situat la 1,8% in Republica Ceha, 2,6% in Polonia, 4,3% in Ungaria si 7,9% in Romania. In majoritatea tarilor, cresterea inflatiei s-a datorat preturilor la energie si alimente, reflectand partial un efect de baza ca urmare a reducerilor puternice din anul anterior. Nivelul relativ ridicat al inflatiei din Romania reflecta, de asemenea, impactul exercitat de majorarea TVA, aplicata incepand cu luna iulie 2010.
In prezent, tarile ECE ies treptat din cea mai adanca recesiune pe care au traversat-o dupa tranzitia catre economii orientate spre piata, aproape toate tarile inregistrand ritmuri trimestriale medii pozitive de crestere economica incepand cu a doua jumatate a anului 2009. Cu toate acestea, momentul si magnitudinea redresarii economice au fost diferite de la o tara la alta. Daca in Polonia, Republica Ceha si Estonia activitatea economica a intrat mai devreme pe un trend ascendent, iar revigorarea a fost mai puternica, in Ungaria, Letonia si Lituania, si in special in Bulgaria si Romania, redresarea nu a inceput pana in semestrul I 2010 si s-a mentinut mai fragila.
Dezechilibrele macroeconomice, care s-au acumulat in unele tari ECE in perioada anterioara crizei, sunt reduse treptat. Acest proces este necesar, dar limiteaza in prezent cererea interna. Ritmul de crestere inregistrat de creditul acordat sectorului privat in regiune s-a redus treptat de la nivelurile nesustenabile din anii 2007-2008 la valori cu o singura cifra in semestrul I 2010.
Tarile baltice si Ungaria au consemnat chiar dinamici negative incepand cu a doua jumatate a anului 2009, ceea ce ilustreaza nivelul redus de indatorare a sectorului privat. Desi contribuie la redresarea bilanturilor populatiei, aceasta franeaza consumul privat pe termen scurt. In plus, ponderea semnificativa a creditelor neperformante din unele tari (intre 17,5% si 19,2% in Lituania, Letonia si Romania in trimestrul I 2010) limiteaza capacitatea bancilor de a acorda in continuare credite.
Perspectivele privind activitatea economica
Privind in perspectiva, sondajele cu privire la increderea in economie semnaleaza o noua consolidare a redresarii in toate tarile ECE, desi intr-o mai mica masura in Bulgaria si Romania. Conform anticipatiilor, cererea interna va avea o contributie mai semnificativa la cresterea economics in anul 2011, desi este probabil ca exporturile sa ramana un motor al activitatii economice in regiune. In conditiile in care se asteapta ca atat cererea interna, cat si cea externa sa consemneze ritmuri mai ridicate in anul 2011, proiectiile pentru cresterea PIB real in 2011 se situeaza la aproximativ 3,5% in cazul tarilor baltice si al Poloniei, la 2,3% in cazul Republicii Cehe, Ungariei si Bulgariei si la 1,5% in cazul Romaniei.
Cu toate acestea, exista inca riscuri la adresa acestor perspective. In pofida faptului ca, in toate tarile ECE (cu exceptia Lituaniei), rata somajului s-a diminuat treptat (sau cel putin a incetat sa mai creasca) incepand cu prima parte a anului 2010, este posibil ca nivelul in continuare ridicat al somajului sa afecteze consumul privat pentru o perioada prelungita de timp. In mod similar, in cazul in care continua reducerea andatorarii sectorului privat, cresterea cererii interne va fi mai modesta. Totodata, incertitudini suplimentare sunt generate de perspectivele privind cererea externa, precum si fluxurile de capital in aceasta regiune.
Sursa: Banca Centrala Europeana